ESPORT EN FEMENÍ​​

Com ja sabem, és important fer activitat física en qualsevol etapa de la nostra vida, ja que ens aporta molts beneficis, tant a nivell físic com emocional, sobretot si aquesta activitat es fa de manera regular, escoltant el nostre cos i sense portar-lo al seu límit.

“En comptes d’anar a córrer per estar en forma, posa’t en forma per poder anar a córrer”.

Si acabes de ser mare o t’han diagnosticat alguna disfunció perineal, abans de començar a practicar una activitat esportiva, hauràs de preparar-te entrenant la musculatura de l’abdomen i del sòl pelvià, perquè aquesta estigui en forma i sigui capaç de contrarrestar l’impacte que aquesta activitat ens pugui generar.

I què és aquest impacte?

Doncs és la pressió que s’ exerceix sobre el nostre cos en fer aquesta activitat. Igual que els nostres músculs i les nostres articulacions han d’estar sans i forts per contrarrestar aquest impacte, els músculs del sòl pelvià i de l’abdomen també ho han d’estar.
Imaginem-nos el nostre sòl pelvià com un llit elàstic. Si està fort i amb un bon to, quan rebi aquest impacte, serà capaç d’esmorteir-lo fent que reboti, modul·lant així aquesta pressió. Si no és capaç d’esmorteir-lo poden aparèixer disfuncions del sòl pelvià (incontinència orinària i prolapses pelvians).

Tots els esports generen impacte o pressió sobre el sòl pelvià?

La majoria d’esports generen algun tipus d’impacte sobre el nostre sòl pelvià, però això no significa que si fem activitat física debilitarem el sòl pelvià. Recorda que l’ exercici físic és saludable. Per això, és imprescindible valorar l’estat del teu sòl pelvià i el teu abdomen abans de començar.

Si hi ha alguna disfunció, l’haurem de tractar, sinó, t’assessoraré perquè puguis triar quina és l’activitat més adequada en funció dels teus objectius, i començarem un entrenament perineal i del CORE per minimitzar l’impacte que aquesta activitat et pugui ocasionar.

Les activitats més segures i amb menys impacte per al teu sòl pelvià son:

 • Marxa nòrdica o caminar amb bastons.
 • Natació i aquagym (aquaeròbic).
 • El·líptica
 • Esquí de fons.
 • Anar a patinar
 • Anar amb bicicleta

Les activitats que generen més impacte, son:

 • Córrer.
 • Tenis, pàdel, esquaix.
 • Activitas que impliquin salts (bàsquet, vòlei, aeròbic, estep...).
 • Boxa.
 • Crossfit.

Però aquest impacte, perquè ens afecti negativament, dependrà de com es realitzi l’activitat (intensitat i càrrega), de l’estat previ de la musculatura del sòl pelvià i amb quin objectiu realitzem aquesta activitat (lúdic o professional).

L’activitat física té més beneficis que efectes negatius, per això, és recomanable fer-la de manera regular. En la dona, però, caldrà valorar si és necessari introduir algunes modificacions (intensitat, càrrega i progressió) i complementar-ho amb un bon entrenament del CORE.

El CORE actua com el nostre centre de gravetat, des d’on s’inicien i sostenen els moviments del nostre cos. Si aquestes estructures no es troben en equilibri poden aparèixer disfuncions del sòl pelvià, de l’abdomen o de l’esquena.

Per aquest motiu és imprescindible que el CORE estigui en forma (en equilibri), sobretot si realitzem una activitat física que ens generi impacte (com per exemple anar a córrer), si passem moltes hores asseguts o si la nostra feina implica agafar càrregues importants.

Hi ha diverses maneres d’entrenar el nostre CORE: les més recomanables són l’entrenament funcional i els ABDOMINALS HIPOPRESSIUS.

Scroll to Top